Politikernes kamp mot bilkjøring i Arendal

Det er en politisk målsetning at vi i Arendal skal kjøre mindre bil. Buss og sykkel skal brukes istedenfor. Blant annet skal parkeringsavgift rundt alle kommunale bygg redusere bilbruk. Min fortid er den fremtiden politikere ønsker for oss i Arendal (bortsett fra Frp). Den gangen jeg bodde i Oslo var jeg avhengig av kollektivt og sykkel for å komme meg fram. Jeg vet hvor mye bedre livet er for oss som kan bruke bil når vi ønsker det.

I Oslo hadde jeg 40 minutter reisevei til en jobb og 1.5 timer til en annen, som begge lå i relativ nær geografisk avstand. På et nytt sted med bil brukte jeg kun 10 minutter til arbeid, som kunne kombineres med praktiske gjøremål. Det kan jeg takke bilen for.  Jeg kan ramse opp eksempler til det kjedsommelige for hvordan bil overgår sykkel og buss. Bilen fungerer bedre for folk i distriktene, enn det kollektivt gjør i Oslo. Det til tross for at Oslo er en storby med mange stordriftsfordeler. Det er i tillegg større avstand i distriktene, men likevel gjør bil det enklere å komme seg frem. Arendal har derimot like mange innbyggere som bydel Sagene i Oslo, men fordelt på et større areal. Derfor er det lite sannsynlig at vi får et bedre kollektivt tilbud enn Oslo. Samtidig har vi plassen de mangler i Oslo. Vi har andre muligheter enn i storbyen og andre utfordringer. Dermed burde Arendal klare å lage en egen transport politikk tilpasset våre behov, fremfor å kopiere en infrastrukturpakke hentet fra storbyer rundtomkring i Europa.

 

Det er ikke slik at politikere nekter folk å kjøre bil eller forbyr bilbruk. Det er mulig å kjøre bil rent teknisk i Oslo. Det er for eksempel slik at den samme reiseveien varer omtrent 15 til 20 minutter uten kø og 2-3 timer i rushtrafikken. Blant annet derfor blir kollektivt det eneste reelle transportmiddelet.  Arendal innfører løsninger tilsvarende større byer som Oslo. Vi utbedrer ikke veiene, til tross for økt behov. Det bygges istedenfor sykkelstier og vi betaler mer for økte subsidier av buss. Busslommene fjernes, slik at bussene kommer raskere frem. Ombygging av busslommer er dyrt og sinker all annen trafikk. Arendal kommune har foreslått parkeringsavgift rundt alle kommunale bygg i sin økonomi plan. I en fremtidig byutviklingsavtale må Arendal forplikte seg til å stoppe veksten i biltransporten, i bytte mot at vi får flere statlige midler. Et tiltak i den sammenhengen blir bompenger rundt Arendal for å subsidiere buss og sykkel. Denne avtalen har enda ikke blitt vedtatt, men med kommunens nåværende økonomi og transportpolitikk, virker det som en sannsynlig fremtidig løsning. Det jeg har nevnt er noen av flere tiltak. Målsetningen med denne typen løsninger er å gjøre bil så dyrt og vanskelig å bruke at vi «velger» buss og sykkel.

 

Det finnes ny bilteknologi som er på vei. Flere har allerede stiftet kjennskap med elbilen og det er en teknologi som fortsatt er under utvikling. Det finnes kanskje andre teknologier som viser seg å fungere bedre enn elbilen i fremtiden. Uansett løsning går utviklingen innen potensielle levedyktige og klimavennlige løsninger for bilkjøring stadig fremover. Skal vi redusere folk sin velstand bør det være gode grunner til det. Panikk eller hastverksløsninger håper jeg at vi kan unngå.

 

Arendal har mange andre utfordringer i dag. For eksempel venter vi en dobling av omsorgsbehovet frem mot 2040 og mange står allerede i kø. Min anbefaling vil være å prioritere disse sakene fremfor og sloss mot vanlige folk sin bilkjøring. Jeg håper våre stortingspolitikere kan tilrettelegge for en mer bilvennlig politikk. Det å fjerne kravet om nullvekst i biltrafikk i byvekstavtalen er en god start. Storbypolitikk passer ikke for mindre steder og det bør det settes en stopper for.

2 kommentarer

    1. Interessant lesing.
      Jeg er lokalpolitiker på Ringerike. Byen vår og kommunesentrum er Hønefoss.
      Vi har færre innbyggere enn Arendal kommune og et langt større areal enn dere. Folk i Ringerike bor spredt, mange et godt stykke utenfor byen.
      I likhet med Arendal har politikerne i større eller mindre grad som ambisjon om å få redusert bilbruken i sentrum. (Vi står i kø for å komme gjennom byen.) Kollektivtilbudet er har jeg lest blant de dårligste i vårt fylke.
      Så ja, det er interessant og gjenkjennbart å lese dine betraktninger.

      Mitt synspunkt er relativt pragmatisk.
      Bilen er kommet for å bli. Jeg tror ikke en gang Høyre eller MDG vil tilbake til hest og kjerre. De er de som skriker mest om bilfritt sentrum her.

      Jeg tror ikke folk dropper bilen selv om det blir dyrt å parkere eller bomring rundt byen med mindre det finnes andre alternativ som er like raske og effektive. Å tro at man kan opprette et kollektivtilbud til distriktene som er i nærheten av det man har i Oslo med 10 eller 20 minutters avganger er utopisk. Det ville ikke være regningssvarende med mindre noen sponset veldig. Jeg bor en knapp mil fra sentrum, jeg tror det går en 5-6 busser i døgnet. Da er vi heldige, for vi kan ta Valdresekspressen.

      Denne uka vedtok vi budsjett- og handlingsplan for neste år. Litt overraskende foreslo posisjonen (Hø, SP, Frp, PP, og Krf å gjøre en av de kommunale parkeringsplassene i utkanten av sentrum gratis. (Sikkert Frp og SP som har presset på)
      Jeg tror det kan få noen til å stoppe der og gå de siste hundre meterne, enten de skal på jobb eller har andre ærend i sentrum.
      Tror altså mer på gulrot enn pisk

      1. Takk! Jeg synes du skrev mye som er veldig fornuftig. Bare utdype det jeg mener.

        Jeg oppfatter meg selv som pragmatisk. Men det jeg først og fremst ikke ønsker er en politikk som utelukkende satser på buss og kollektivt på bekostning av bil. Men det betyr heller ikke at jeg kun vil satse på bil. Det er ideologisk og ikke pragmatisk å bruke alle ressurser på buss og sykkel. Jeg levde 19 år uten bil i Oslo. Livet med bil er mye enklere. Veldig ofte vil folk ikke lære av andres erfaring, men de må oppleve det selv. Det er en av grunnene til at historien gjentar seg. De fleste steder i Norge tar alle godet bil som en selvfølge. Det er lettere å sage av grenen vi sitter på, når vi ikke forstår konsekvensene. For folk med lav inntekt kan bil faktisk bil bli for dyrt og blir det for tett trafikk kan sykkel og buss bli et mindre dårlig alternativ (det er intensjonene).

        Hvis trafikken øker til et bestemt nivå, trengs mer vei/bedring påkjørsel E18. I Arendal er det slik at trafikken kan stoppe opp med forespeilet befolkningsvekst. Samtlige transportplaner jeg har lest, omfatter buss og sykkel. Det har tidligere vært mange planer for å bygge mer vei for å løse infrastruktur utfordringen hos oss. Nå er alt erstattet med sykkel og buss planer.

        Jeg leser også The Economist. De beskriver om den typen bypolitikk i andre steder i verden. Det vel og merke i byer som London, New York og andre vestlige storbyer. Det å “copy paste” en slik politikk virker noe tankeløst. Det bør være mulig å tenke selv?

        Vi har også et eget bilbasert kjøpesenter sted. Kort fortalt, det gjør handel billigere og enklere. Det å bruke masse tid på politisk regulering for å stille tiden tilbake virker som en dårlig prioriterng.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg